Virkning på mennesket

Vinens virkning på mennesket

De første skrevne ord om det første mennesket som drakk seg full, er hentet fra Første Mosebok 9:20-21 i Bibelen. Her står skrevet om Noa som var en gudfryktig mann: Og han drakk av Vinen og blev drukken. Og han blottetde sig midt i sit telt.


Men hvorfor har vinen denne virkningen? Kanskje det kan skyldes anekdoten som sto i min franskbok da jeg gikk på skolen?


Da Noa planet vinstokken, kom satan med sin vanlige nysgjerrighet bort og spurte hva han drev med. Noa svarte: Jeg planter en plante som er pen å se på, den gir en frukt som er god å spise og man kan lage en drikk som gleder menneskets hjerte. Hvis dette er tilfellet, svarte satan, så skal jeg vanne denne planten for deg. Han tok først blodet av et lam og vannet planten. Deretter blodet av en løve og blodet av en apekatt. Til slutt tok han blodet av en gris og vannet planten.


Og fra denne dag - når mennesket drikker av vinen - og ikke kan stoppe; blir det først snill som et lam. Og om det fortsetter blir det stort og sterkt som en brølende løve. Fortsetter det ennå litt til, oppfører det seg som en dum ape. Fortsetter det ennå lenger, ender det med at det ruller seg rundt i søla som en gris.


Vinens virkning