Takt og Tone i lystig lag

Takt og tone i lystig lag

Undertegnede har vært medlem av vinklubben Grand Cru Kameratene i mange år. Vi hadde tidligere egen hjemmeside der det var anledning til å komme med tilbakemeldinger, og en av tilbakemeldingene var et ønske om noen enkle regler for takt og tone i lystig lag. Ingen ønsker vel at en vellykket vinaften skal ende opp som en katastrofe og at ingen husker alt det ”gode” de har drukket eller spist i ettertid. Ja, det er "å kaste perler for svin". Må man flippe helt ut en gang i mellom, kjøp heller noe billig vin som ikke er verdt å huske. Da kan man unne seg noe ekstra godt når det gjelder. Takk til Sebastian for forslaget!


Oppmøte / Ankomst

Møt opp presis og i følge angitt kleskode / antrekk. Vis respekt for vertskapet som har stelt i stand til en hyggelig aften. Det er ikke noe som er mer irriterende, enn å vente på gjestene når maten er ferdig og alt er klappet og klart. Tenk dere selv - at man har dekantert noen av sine aller beste viner - og at disse skal gå til spille fordi noen ikke ”kan klokka”. Fy! Det er heller ikke noe moro å stå der med god mat som blir kald og ødelagt. Stå heller opp litt før den morgenen slik at du vet at du er i rute.

Lykke til!


Kleskode

Det er vertskapet som bestemmer hvilke klesstil man skal legge seg på forut for en vinaften. Slik vil ingen føle seg forlegen i ettertid. Det kan være formelt eller uformelt, anledningen tatt i betraktning. Har man for eksempel en vinklubbaften i forbindelse med en bursdag, ville jeg sagt at det skulle være litt mer formelt.


Vi i Grand Cru Kameratene har holdt på i over 20 år og har bestilt egne Piquet-skjorter med klubbens logo på til ordinære vinaftner, og et sett med logo i en annen farge til utlån for gjester. Likeledes har vi et eget slips til gutta og et silkeskjerf av ”noe slag” til damene. Slik har man på en måte en engangskostnad/uniform og damene trenger ikke å kappes som ”utstillingsbabes”. Slik sparer vi penger til det som er essensielt, nemlig til de gode viner.


Og til innskriveren Sebastian fra Cowboy Boots Gutta’s Vinklubb; - ja det er fullt mulig at alle stiller i jeans og cowboy boots dersom det er ønskelig. Det blir jo et stilig og morsomt innslag. Hovedsaken er jo at alle skal trives og å ha det moro, samt å føle seg vel.


Borddekning

Her er vel glassene det mest sentrale, men pass på at blomster og andre borddekorasjoner ikke er høyere enn at du kan se OVER de slik at du kan ha øyekontakt med samtlige rundt bordet. Glass til forrett, dessert og vann settes på plass etter vanlig bordmaner, eller slik at det ser litt stilig ut, synes jeg. Det er jo øyet som i første rekke "kjøper" både borddekning, mat og drikke.


Glass

Personlig liker jeg å ha ett glass til hver vin dersom det er flere viner i samme smaksrunde, og det korrekte er å starte med rødvinsglasset (evt. hvitvinsglasset) lengst til venstre i hver smaksrunde.  Vi ser nå bort fra vinglassene til forrett, dessert og vann. Noen har også nummererte merkelapper som de henger på, slik at man ikke blander sammen nummer en, to og tre. Før neste runde skyller man glassene med litt vann, slik at det ikke er noen skvetter igjen av den gamle vinen.


Mellom hver vin

Mellom prøvesmaking av vin nummer en, to og tre, lønner det seg å skylle munnen med litt vann og tygge en liten bit loff da denne trekker til seg det meste av smaksstoffene som er i munnhulen. Man vil jo nyte hver enkelt vin maksimalt og oppleve de aller beste smakene. Likeledes kan man servere en enkelt "hvilerett" mellom smaksrundene for å nøytralisere ganen (mellom de evt. tre første og de tre neste vinene).


Hvilerett

Ta bitte litt reven fersk ingefær, melis og isbiter i en foodprosessor. La det kverne godt slik at det blir helt finknust. Hell det opp i en bolle. Stikk noen dessertskjeer (en til hver) opp i bollen og send den rundt. Lag en testblanding til deg selv før du serverer for første gang, slik at du ikke lager den med for sterk smak. Det skal bare være en anelse av ingefæren.

Lykke til!Portvin

Portvin skal alltid dekanteres over på karaffel og er det eneste undertegnede vet skal serveres/sendes MOT solen (counterclockwise på engelsk). Ja, karaffelen skal sendes mot solen og det enkelte medlem eller gjest skal selv få lov til å helle i glasset. Det er nemlig ikke alle som liker portvin like godt og da kan de selv bestemme hvor mye de vil helle opp. Ellers er det sikkert en lur gammel måte å spare dyrebar portvin på. Er det én helt spesiell portvin som skal fordeles på mange, ja da ville jeg helt opp i glassene og fordelt de slik at alle får en smak.


Fordeling av kostnader

Å drive en vinklubb kan være meget kostbart. Viner finnes nemlig i alle slags prisklasser. Derfor bør medlemmene på forhånd bestemme seg for hvilket prisleie man ønsker å drive vinklubben i. Deretter bør man bestemme seg for om man skal la det hele gå på rundgang, eller om hver enkelt vinaften skal være et spleiselag. Jeg har hørt om en lang rekke av løsninger.


Det aller viktigste er at man bestemmer seg for noen kjøreregler, slik at man ikke blir uvenner. Man starter en vinklubb for å nyte felles gleder og ta vare på gode venner, eventuelt skaffe seg flere  og ikke for å bli uvenner.


SKÅL FOR EN VELLYKKET AFTEN

BOOTS GUTTAS VINKLUBB

DET ER IKKE OM Å GJØRE

Å "VINNE" FESTEN

HUSK ALLTID PÅ AT DET KOMMER EN DAG I MORGEN

LA DET ALDRI BLI POLITIET SOM RYDDER LOKALET