Glass til vin

Hva slags glass skal man bruke til vin

Det er med største ærbødighet jeg skriver disse linjer og bær over med meg om disse linjer skulle inneholde en feil eller to. Jeg er ingen stor kjenner, men dersom du skal begynne å nyte vin er det viktig at man begynner med glass som egner seg til formålet. De fleste "pynteglass" egner seg som oftest dårlig. Riedel er en god fabrikant som har glass som passer til enhver lommebok. Start med rødvinsglassene og bygg opp etter hvert som lommeboken tillater det. Det har vi gjort.

Men hvorfor trenger man egentlig forskjellige glass til forskjellig vin? La oss ta en liten titt.


Rød Bordeaux - trenger tid for å utvikle seg. Glasset er laget slik at det skal få maksimal kontakt med luften for å kunne utvikle seg.


Rød Burgunder - slipper løs isne dufter meget raskt. Glasset har derfor en større klokke med trangere åpning for å kunne beholde duften bedre i glasset.


Champagne flûte - Flûte betyr tynt, langt, smalt. Jf. norsk fløyte. En av fornøyelsene med Champagne er jo boblene. Dette glasset sørger for at boblene holder seg i glasset og varer lenge. Ikke bruk "flate" glass, da blir boblene og gleden fort borte. Vær forsiktig når du åpner flasken. Spar på kullsyren. Det er jo den du har betalt for.


Hvitvin - Denne trenger et mindre glass da den ikke utvikler så mye lukt. Videre utvikler den seg ikke like dramatisk som en rødvin.


Sherry copita - Copita betyr sherryglass på spansk. Dette elegante glasset passer utmerket. Husk at tørr sherry vanligvis drikkes ”chilled” eller avkjølt på norsk.


Port- Portvin er en sterk og meget søt vin. Hovedregelen sier at glasset skal ikke være av de største, men så er det en fin anledning til å etterfylle hver gang karaffelen kommer rundt. Og så vidt jeg vet er dette det eneste som skal sendes eller serveres mot solen. Jf. den  New Orleans Portvinsklubb. Selv foretrekker undertegnede og  portvinsimportører å foreslå noe større glass, litt små rødvinsglass, så portvinen får lufte seg som annen vin. Prøv selv og se om du merker forskjell.