Det å åpne en flaske

Det å åpne en flaske vin / sablere en flaske champagne


  1. Når du har tatt av hele kapselen på toppen av en flaske - det er noe eget med metallkapsler - tørk alltid av med en hvit klut slik at du ikke får smuss eller bly i vinen.


  1. Bruk alltid en god korketrekker. Pass på at den ikke har skarpe kanter da dette vil skjære i stykker korken og korken vil komme ut i biter. Skulle det falle en bit eller to ned i vinen, plukk de opp og drikk, og tro ikke at det er dette som lager "korksmak" på vinen. Det er i såfall noe som har skjedd under lagringsprosessen og ikke som følge av åpningen.


  1. Skjenk forsiktig opp i glasset. Aldri mer enn halv fullt, helst mindre. Det skal alltid være plass til å la vinen rotere uten å søle, samt god plass til å kjenne vinens duft.


  1. Dersom det er en lagringsvin, en med bunnfall, lønner det seg ofte å dekantere  i form av å helle vinen over på en karaffel.


  1. Chardonnay og eldre vin bør ikke lagres mer enn én time i kjøleskap for å oppnå den rette temperaturen. Riesling, Sauvignon og Rosé to timer eller lenger. Bruker du kjøler med vann og is, holder det ofte med 20 minutter.


  1. Mange unge, lette og fruktige rødviner kan serveres litt avkjølt, mens lagrede og tunge viner, serveres etter fransk romstemperatur. Og hvilke romstemperatur er det i gamle franske vinslott? Ikke 23-24 grader som det ofte er i et norsk hjem i alle fall.


ÅPNE CHAMPAGNE - CHAMPAGNE SABLERING / SABRAGE

(åpne for hånd - se lenger ned på siden)


Den mest imponerende, spennende og festlige måten å åpne en flaske champagne på er å sablere den. Dette er en metode som har eksistert i over 200 år. Det er de færreste som kjenner til den, men den imponerer folk flest, ja enten det er for familien, i bryllup eller i forretningssammenheng. Den bolende stemningen er alltid en suksess. Kanskje en champagnesabel vil være det rette å gi i julepresang eller til en bursdag med rundt tall?


Sablere Champagne

Historien bak det å åpne champagne på denne måten


Et av Keiser Napoleons slagord var visstnok: "Champagne! Ved seier fortjener man det, og ved nederlag trenger man det". Mange har latt seg oppmuntre av disse ord.


Historien sier at denne teknikken til å åpne champagne ble populær under Napoleons krigene og spesielt når hans hær gikk berserk på eiendommene til aristokratiet i det ungarsk-østeriske storhertugdømme. Det var rett etter den franske revolusjonen og sabel var det foretrukne våpenet til det lette kavaleriet eller husarene som de ble kalt. Og en ting var klart; Napoleons spektakulære seire over hele Europa ga dem god grunn til å feire med og åpne champagne med deres sabler. Det var under en slik feiring Keiser Napoleon skal ha uttalt: "Champagne! Ved seier fortjener man det, og ved nederlag trenger man det".


Det er mange historier om denne tradisjonen. En av de mer spennende er om Madame Clicquot som hadde arvet sin manns Champagne Hus i en alder av bare 27 år. Hun brukte å underholde Napoleons offiserer på sin vingård mot at de beskyttet eiendommen hennes. Når de red av gårde ved morgengry fikk de alltid med seg en flaske champagne som de åpnet med sine sabler sittende på hesteryggen for å imponere den rike unge enken. Denne teorien er vel lite sannsynlig ettersom man ikke kan drikke av flasken uten å kutte seg.

Napoleon
Hussarer

Likevel - den mest troverdige teorien kommer kanskje fra Russland. Etter Napoleons fall i 1814 var det en hel arme russere i Reims i Champagne og mange Paris. Her antar man at sableringen kom til som en forlengelse av den gamle tradisjonen om at etter du har tatt tsarens skål, knuser glasset ditt. Vi kjenner jo til at man drikker vodka og kaster glasset over skulderen, gjerne inn i en peis med åpen ild. Ikke vet jeg.

Sabering Champagne
Feil Sablering

Start med å ta av sølvpapiret hvis ikke risikerer du at glassbiter kommer flyvende hjennom luften

.

Deretter åpner eller fjerner du grimen/muselet (metall tråden) som dekker korken. Dette for å komme til nøyaktig der du skal sablere.


Flasken er støpt sammen av to halvdeler. Følg denne linjen/randen opp til toppen av flasken og treff flaskehalsen der. Det er her glasset er svakest.


Musserende viner som ikke er fremstilt etter champagnemetoden han ofte ha for tynt glass i flasken og kan derfor sprekke. Beste for sablering er champagne og cava.

HUSK - FOLK SKAL ALLTID STÅ BAK DEG


Hold flasken i ca. 45 graders vinkel i den ene hånden og sabelen i den andre hånden. Dersom sabelen er veldig skap kan du med fordel bruke ryggen på sabelen. Legg bladet mot flasken.


Vi anbefaler at man bruker en linserviett eller en dertil egnet hanske i begynnelsen til man får teken på det.


Skulle flasken sprekke, er det best å holde forsiktig i flasken eller la den falle på gulvet slik at man ikke skader seg.

Dra bladet enkelt men bestemt langs flasken og når den treffer kanten på flaskehalsen vil glasset sprekke rundt kanten og flaskehalsen med korken i vil fly sin veg.

Ettersom det er et stort trykk inne i flasken er risikoen for å få glass i vinen forsvinnende liten, men IKKE drikk av flasken da det er meget skarpe kanter og man kan skjære seg stygt.

Å sablere handler ikke om styrke. Man kan fort se på snittet om man har brukt for stor kraft eller ikke. Om man bruker passe kraft vil snittet bli rett og ikke skjevt som på bildet.

ØNSKER DU Å ÅPNE DIN CHAMPAGNE FOR HÅND

Feil måte

Fjern folien på toppen (skjær eventuelt rundt flaskehalsen med en kniv). Så løsner du metall-tråden, men du kan gjerne la «grimen» sitte på, da får du bedre grep om korken. Hold flasken på skrå og vri på flasken, IKKE på korken. Hold igjen når du kjenner at korken løsner og er på vei opp. Champagnekorken skal ikke åpnes med et smell, men mer som en kvinnes sukk. Husk at det er boblene du har betalt dyrt for og da er vitsen borte ved å sende de ut i rommet med et smell.

SKRIBENTENS EGEN CHAMPAGNE SABEL


Skribentens (min egen) champagne sabel er den autentiske Laguiole Champagne Sabelen med livstidsgaranti. Den er en ekte fransk champagne sabel, først brukt av Napoleons hær til å åpne champagneflasker på en dramatisk måte for å feire sine kampseire. Den er håndlaget av en knivsmedmester i Laguiole i Frankrike, hvor sabler har blitt laget siden 1850. Klingen eller bladet er håndsmidd av rustfritt stål, og hvor kniveggen er sløv - ideell til å skille champagneflaskens flens fra selv flaskehalsen i ett eneste kutt. I hendene på en dyktig vinkelner/sommelier, åpnes flasker med et minimalt tap av champagne ved bruk av sabel, bortsett fra den første lille spruten når flasken er åpnet. Dette medfører at eventuelle glassplinter «blåses» ut av flasken. Knivsmeden former bladet slik at man får den klassiske buen og spissen ved hjelp av teknikker som har gått i arv i generasjoner. Festet eller håndtaket er håndutskåret tre av ibenholt, foretrukket på grunn av sin tette ved og glatte overflate. Champagne sabelen lagres i en trekasse.

Bladets lengde: 10 1/2 " (26.67 cm). Håndtakets lengde: 5 1/2" (13.97 cm). Vekt: 3/4 lb (340 g).


I ettertid er det laget utallige flotte sabler til gallauniformer og som også er brukt som inspirasjon til champagne sabler i alle slags variasjoner med forskjellige klinger/blader, fester/håndtak, med eller uten beskyttelse for hånden, samt med eller uten dusker og annen ekstravagant pynt. Selv om Laguiole Sabelen er aldri så enkel, sverger jeg likevel til selve originalen.


Laguiole Champagne Sabel

KVALITETSBETEGNELSER


  • Doux

søtest, mer enn 50 g restsukker/liter

  • Demi-sec

halvtørr, 35-50 g restsukker/liter

  • Sec

tørr, 17-35 g restsukker/liter

  • Extra sec, Extra dry

enda litt tørrere, 12-20 g restsukker/liter

  • Brut

nesten helt tørt, 0-15 g restsukker/liter

  • Extra brut

helt tørt, 0-6 g restsukker/liter

  • Ultra brut, Brut nature, Brut integral

0-3 g restsukker/liter


Norske ØYO Champagne Sabel fra Geilo
Nyttig bruk av grimen

... og vet du ikke hva du skal gjøre med alle grimene ...