Puss & Stell

Cowboy Boots and their amazing Story   -   From the very Beginning until Today

Cowboy Boots - Story
Historien om Cowboy Boots
Norge & Cowboy Boots
Sendra Boots Norge
Puss & Stell
Tilbakemelding

Boots Puss, Stell og Vedlikehold


Det finnes et utall typer skinn, design, farger og kvaliteter innen boots. Dersom du tar godt vare på dine cowboy boots kan du ha de i minst 10-30 år.


Dine nye Sendra - Boots'enes Rolls Royce, eller Sancho Boots som er lettest å få tak i Norge, er laget i ekte lær eller skinn. Lær er et utrolig holdbart materiale, som - hvis det er av høy kvalitet, holder passformen i mange år. Sendra støvler ER av høy kvalitet. De er håndlagde og derfor vet du, at de som har laget dem, kontrollerer hvert eneste lærbit som inngår i støvelens oppbygning. Det er folk som har et par Sendra eller Sancho som er 15 år gamle eller eldre, og disse boots’ene er stadig like flotte.


Mange norske motorsyklister bruker Sendra boots av forskjellige slag. Dette kan være riktig tøft for støvler, ettersom de innimellom blir totalt gjennomvåte, og de kan bli brukt i flere dager selv om de er kliss våte. Dette tåler Sendra boots – forutsatt at du vedlikeholder dem skikkelig. Passer du på dine nye boots, har du støvler i riktig mange år.


Alminnelig vedlikehold


Sendra og Sancho Boots er meget robuste. En skikkelig støvel, som blir passet, pleiet og stelt med, holder i mange år. Det alminnelige vedlikehold består i å rengjøre boots’ene, og å unngå at de er våte i lengre tid i strekk. Går man flere dager i en våt støvel, kan det skade støvelens utseende og passform. Den vil raskere se velbrukt ut. Sett dine fuktige eller våte boots slik at de kan tørke ordentlig ut, på et varmt og tørt sted, gjerne på noen gamle aviser slik at sålen også tørker. Det er viktig å fylle våte boots med tørt papir eller liknende, dels for å absorbere fuktighet og dels for at den ikke skal bli skrukkete eller få «rynker».


 

Lærolje


Lærolje er fint å bruke, men har du et par boots med matt overflate (Nobuck garvning), vil lærolje ofte gjøre skinnet mørkere. Derfor kan det gi et meget dårlig resultat på selve overlæret. De helt lyse boots, risikerer også å bli misfarget av lærolje. Lærolje er et meget godt pleiemiddel til såler da det er enkelt å arbeide med og trenger lettere inn.


 

Lærfett


Kjøp ikke billig lærfett. Det beskytter dårlig og virker ikke over lenger tid. Kan du ikke få tak i Sendra Lærfett, så spør din skomaker eller Sendra forhandler etter skikkelige kvalitetsprodukter. Dette vil helt klart gi et bedre resultat og gi lengre levetid til dine nye boots. Spesielt boots med matt overflate (Nobuck garving, tilsvarende semsket skinn), krever korrekt stell og pleie. Bemerk: Det finnes også lærfett med farge. Dette burde ikke være nødvendig å bruke, med mindre dine boots er meget misfarget. Ønsker du å endre fargen på dine boots, kan ikke dette gjøres ved å bruke farget lærfett. Dette er eventuelt en jobb for en profesjonell skomaker.


Lærvoks


Lærvoks kan også gi strålende resultater, forutsatt at det er en ordentlig lærvoks du bruker. Lærvoks gir en litt mer fettete overflate enn lærfett. Dette kan gi et dårligere resultat da støv og lignende vil klebe seg til skinnet.


Lærbalsam


Lærbalsam er ofte en blanding av ovennevnte. Det finnes mange forskjellige produkter på markedet. Skal du bruke det på en Nobuck modell, må du forsikre deg om at produktet er beregnet til Nobuck, ellers risikerer du at dine Nobuck (tilsvarende semsket) boots får en blank overflate.


Vanlig skokrem


Dette kan du bruke på boots med blank overflate. Vær forsiktig med boots, som har skinn i flere farger og nyanser. Likeledes må du passe på så det ikke kommer skokrem ned i mønsteret på en støvel som har Nobuck skinn under. Dette vil gjøre Nobuck skinnet blank og det er vel ikke hensikten.


Klargjøring før vedlikehold


Boots skal først rengjøres grundig med mildt såpevann. Det er viktig at boots er gjennomtørre før man begynner behandlingen. Sett de på et varmt sted, helst et døgn i forveien.


 

Sålen


Mange Sancho boots har lærsåle. Og mange er redde for at en lærsåle ikke holder like lenge som en gummisåle. Dette behøver nødvendigvis ikke å være tilfelle. Dette er avhengig av hvordan man bruker og vedlikeholder sine boots.


Lærsåler skal vedlikeholdes. Dette er dessverre en oppgave mange hopper bukk over. Resultatet er en stygg såle og en vesentlig kortere levetid. Til og med de boots som har gummisåle, skal vedlikeholdes. Unntaket er Engineer modellene, som har en kompakt gummisåle. Se etter på dine boots om ikke svangen og sidene er av lær. Dette læret er i så fall meget utsatt for fuktighet, salt og forurensning. Spesielt vinterstid.


Når sålen er skikkelig rengjort, og helt tørr, gnir mann inn med lærolje eller lærfett. La støvelen stå varmt noen timer og gjenta prosessen. Sålen skal smøres inn like ofte som du rengjør overlæret. Sørg også for at svangen og hælens sider, blir smurt inn. Innimellom ser man at overlæret revner fra sålen. Dette skyldes uttørring og mangel på vedlikehold.


 

NB - Men slik værforholdene kan være i Norge, er det ofte lurt å slite litt på lærsålen og så få en god skomaker til å legge på en tynn gummisåle. Det gjør jeg og mange andre bootsbrukere for å holde de pene lengst mulig.


Overlæret eller oversiden av boots’ene

Har dine boots som tidligere nevnt, en matt overflate (Nobuck garving, tilsvarende semsket skinn), så vær påpasselig med å bruke riktig type lærfett. Pass også på når det gjelder lærolje, da denne kan misfarge dine boots.


Lærfettet gnis grundig inn i de rengjorte og gjennomtørre boots’ene. Det kan være nødvendig å pusse over dem dagen etterpå for å fjerne overflødig fett som ikke har trengt inn og for å få et pent resultat. Er det spesielle støvler kan man i stedet bruke skoimpregneringsspray. Slik spray inneholder silikon og kan over tid og når den tørker ut, lage små usynlige revner i impregneringen.  Dette vil ofte kunne ses om man bruker sine boots om vinteren når det er saltet. For å unngå dette, må også impregneringen vedlikeholdes ofte, eller man må unnlate å bruke boots med følsomt skinn på steder hvor det er spesielt vått og saltet. Sistnevnte boots er i et mindretall (typisk damemodeller). En vanlig Sendra kan tåle nesten alt, bare den blir skikkelig vedlikeholdt.


En viktig sluttbemerkning


Er det ikke mulig å kjøpe ekte Sendra lærfett eller andre Sendra evt. Sancho produkter der du bor, er det viktig at du undersøker hos en kompetent person hva som er best. Spør om råd hos din skomaker eller der du har kjøpt dine boots. Spør du i en vanlig skobutikk, må du være sikker på at den person som uttaler seg, vet hva hun eller han snakker om. Personalet i skobutikker er ikke utdannet innen lær og arbeider heller ikke fysisk med lær, men det er likevel mange av de som har en imponerende kunnskap om lær og behandling av dette.