Viking Ships

WHY DID THE VIKINGS HAVE SUCH A SUCCESS AT SEA

UNDER CONSTRUKTION

Gokstadskipet er et perfekt eksempel. Et raskt havgående skip som kunne både seile og ros. Dette er Norge best bevarte vikingskip, og er i dag utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.


Skipet er 23,8 m langt, 5,2 m bredt, har 16 par årer og 32 skjold på hver side. Seilet kan ha vært opp til 110 kvadratmeter stort. Skipet hadde et mannskap på 34 personer og en toppfart beregnet til 12 knop.


Det lengste vikingeskipet som er funnet til nå er Roskilde 6 med sine 37.4 meter. Skipet ble funnet i Roskilde i 1997. Med en bestning på rundt 90 mann hvorav 78 roere mener forskerne at skipet må ha tilhørt en meget mektig viking, sannsynlig en av de kjente kongene.

Gokstad Skipet

Vikingtidens kanskje viktigste forutsetning var de slanke, raske og lettmanøvrerte vikingskipene, som for eksempel kunne frakte vikinger fra Skandinavia til England bare på noen dager med seilene oppe.


Når vikingene gikk til angrep, strøk de imidlertid seilene langt fra kysten for ikke å bli oppdaget, og rodde heller det siste stykket inn mot land.


Vikingskipenes flate skrog betydde at skipene kunne manøvreres helt opp på stranden eller inn i elver som bare var en meter dype. En annen meget viktig ting var at de også kunne trekke seg like raskt tilbake dersom det skulle bli nødvendig.


Slik kunne vikingene utføre overraskelsesangrep på helt uforberedte landsbyer, klostre og markedsplasser selv langt inne i landet. Nettopp den typen angrep utførte vikingene igjen og igjen, særlig i begynnelsen av vikingtiden.


Ofte tok vikingene lokale samfunnstopper som fanger og krevde store løsesummer for å la dem slippe levende fra det – og de aller fleste valgte naturlig nok å betale fremfor å bli slaktet ned.


Osebergskipet